пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Презентація книги "Війна в країні  обпалених гір і пісків: Афган у спогадах ветеранів-афганців Рожнятівщини (до 30річчя виведення військ з Афганістану"


Цю книгу видала Рожнятівська центральна районна бібліотека до 30 річчя виведення військ з Афганістану.
 Ми бібліотекарі збирали матеріали кожен у своєму селі про односельчан, які виконували свій інтернаціональний обов'язок в Афганістані.
 Афганська війна - це події, які ніхто і ніколи не зможе стерти з пам'яті тих солдатів, які служили там,  з пам'яті тих матерів, які гарячими сльозами плакали не маючи ні однієї звістки про свого синочка. Тоді накази не обговорювалися, їх виконували. Тоді сказали воювати, солдати йшли воювати. Наказали летіти в Афганістан  - летіли. Саме 31 рік тому останні війська Радянської Армії покинули Афганістан і саме 15 лютого на Стрітення Господнього традиційно вшановують пам'ять загиблих в Афганістані, день пам'яті воїнів-інтернаціоналістів.
 В афганській війні загинуло 2378 українців, 60 чоловік вважаються зниклими.
З нашого району в афганське пекло потрапило 156 юнаків, загинуло четверо, шестеро повернулися інвалідами. Загинув і наш односельчан Роман Фединяк. Він загинув загинув 17 березня 1980 року, прикриваючи відхід друзів, Роман був командиром відділення саперів. Він єдиний син у матері. Його посмертно нагороджено 23 листопада 1981 року орденом Червоної Зірки, а в 1988 році - грамотою Президії Верховної Ради СРСР посмертно.
 В це пекло потрапило ще п'ятеро юнаків: Гура Віктор, Худяк Дмитро , Фединяк Василь, Федик Олександр,  Тунків Роман.
Саме цих хлопців опубліковані спогади про ту страшну афганську війну у книзі .
В книзі подаються спогади ветеранів-афганців Рожнятівщини, вона також ілюстрована фотографіями з домашніх архів героїв книги. Ця книга- данина пам'яті всім, хто причетний до трагічної афганської героїчної війни, яка принесла багато горя і смертей за 10 років.
 З користувачами було переглянуто відеопрезентацію "Війна в Афганістані " та оформлено книжкову виставку "Афганістан - то біль і смуток, чиєсь обірване життя".

Немає коментарів:

Дописати коментар