середу, 9 грудня 2020 р.

Година пам'яті "Україна територія гідності та свободи"

 День гідності та свободи відмічають щорічно 21 листопада згідно з Указом Призедента 13 листопада 2014 року і встановлено на честь початку цього дня двох доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 та Революції гідності 2013 року.


День гідності та свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.
21.11 на головну площу столиці - Майдан Незалежності - вийшли люди на знак протесту проти рішення уряду часів президента В.Януковича зупинити курс України на Євроінтеграцію. 
Силовики жорстоко розігнали активістів, а це спричинило ще більшу хвилю протестів, які переросли в Революцію гідності.
Відкрите трьохмісячне протистояння між владою та активістами призвело до чисельних людських жертв.  Небесна Сотня - саме так згодом назвали протестувальників, які віддали свої життя заради кращого майбутнього України.
Але варто пам'ятати, що обраний українським народом шлях, хоч  і важкий, але незворотний - події, які почалися біля монументу Незалежності ввечері 21.11.2013 р. тривають і досі. Цінність не купити за жодні гроші. Вона або є, або її нема. І українці - Небесна Сотня, воїни АТО, волонтери, кримські татари довели, що вона в них є. Свободу ж треба виборювати, а виборовши - відстоювати. 
То ж нехай пам'ять про всіх невинно вбитих згуртує нас живих, дасть нам силу та волю, мудрість та наснагу для зміцнення власної держави на своїй землі.
В бібліотеці було переглянуто відеофільм "Палаюча зима: боротьба України за свободу".


Немає коментарів:

Дописати коментар