вівторок, 8 грудня 2020 р.

Подорож "Стежками А.Шептицького Рожнятівщиною"

 Цього року планувалося відзначати День народження А.Шептицького з великими почестями, але, на жаль, пандемія covid-19 зруйнувала всі плани. Але ми повинні всякими силами зберегти пам'ять про великого Митрополита Андрея Шептицького.

Хоча А.Шептицький народився на Львівщині та його ім'я тісно пов'язане з Рожнятівщиною. Тут, у верхній течії річки Лімниця під горою Люта, розташоване пам'ятне місце пов'язане з життєдіяльністю митрополита, це відомі "Кедрові палати", які були його літньою резиденцією. 


Поруч було споруджено капличку-грот,  на вершині якої височів масивний пам'ятний хрест, церква, де митрополит відправляв Богослужіння. Власним коштом Андрея Шептицького споруджувалися і будівлі для відпочинку та інші господарські приміщення. До Підлютого була прокладена вузькоколійка. Адже природа щедро обдарувала ту місцевість трьома мінеральними джерелами. В урочище Підлюте приїжджали відпочивати і лікуватись аристократи з усієї Австро-Угорщини. У Підлютому працювали відомі медики, лікування було доступне не тільки для духовенства, але й для всіх парафіян.

Спільно із доктором Миколою Саєвичем у Карпатському лісовому господарстві з'явився форельний розплідник, а також було створено "Лісовий музей".

 Великий митрополит опікувався усіма відомими ділянками суспільного життя. Він створював сиротинці, школи, лічниці.

У селі Гриньків було засновано перший осередок пластового табірництва під назвою назвою "Сокіл". 

В особі Андрея пластуни мали і духовного пастиря і щирого приятеля.

В урочищі "Лужки" А. Шептицький заснував чоловічий монастир Андрея Первозванного.

 Усе своє життя митрополит розвивав доброчинну діяльність, допомагаючи сиротам, хворим, бідним. Будучи одним з найбагатших людей Галичини, А.Шептицький щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства.

 Понад деякі труднощі й перешкоди святе для народу місце "Підлюте" збережено і воно мусить стати місцем масового паломництва, а пам'ять про великого митрополита А.Шептицького - вічна.

У бібліотеці до цієї дати оформлена книжкова виставка "Праведник миру, благодійник, меценат".

Немає коментарів:

Дописати коментар