суботу, 30 березня 2019 р.

"Цікаві факти з дитинства та юності Степана Бандери"


"Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим, ніким не відібраний."
З юнацтвом проведено годину інформації. 
З дитинства Степан Бандера був кволим хлопчиком невеликого зросту та мав слабке здоров'я, тому при вступі до "Пласту" йому відмовляли, тільки з третьої спроби його взяли у "Пласт". А для цього Степан приклав дуже багато зусиль: він дбав про своє здоров'я, не курив, не пив, щоденно обливався холодною водою, займався бігом, плаванням, лижним спортом, любов гру  у шахи, співав у хорі, грав на гітарі. І вже у 22 роки Степан став керівником відділу пропаганди в ОУН.
У 23 роки він став заступником крайового провідника. А в 24 роки - крайовим провідником.
За його ініціативи було створено підпільну друкарню ОУН та хімічну лабораторію. Степан Бандера і Ярослава Стецька були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.
Майже всі члени сім'ї Степана Бандери загинули під час війни або в концтаборах.
Сам Степан був одружений, з дружиною Ярославою виховали трьох дітей, також дружина допомагала йому у боротьбі. Старожили села Берлоги згадують, що Степан Бандера був частим гостем у хаті читальні Берлогівської Просвіти. Він читав лекції про Україну і молодь уважно слухала його.
У бібліотеці оформлено тематичну поличку, а також було переглянуто відеофільм "Ціна свободи".

Немає коментарів:

Дописати коментар